Almnäs Gård 50-årsjubileum

En solig lördag i juni samlades en härlig flock shetlandsponnyentusiaster på Almnäs Gård i södra Skåne. Anledningen var att fira Torsten Jeppsson och Almnäs Gård som firar 50-årsjubileum som uppfödare av Shetlandsponny. Det bär respekt med sig!

 

 

Vi samlades på Familjen Jeppssons vackra innergård på Almnäs. Familjen, med Torsten i spetsen, välkomnade oss alla och berättade hur besöket var upplagt. Vi fick ett papper i vår hand som tydligt visade vilka hästar vi skulle besöka och i vilken hage.

 

Rundvandringen började hemma på gården och därefter gav vi oss iväg i bilar för att besöka de hästar som går på bete på andra ställen i närheten.

Ministon

Första hagen vi besökte var en flock ministon med hingst. Torsten berättade att för honom är det viktigt att alla mini är fuxar. ”Det ska vara vackert på fältet” som Torsten säger. Typ är nummer ett och de flesta av Torstens hästar har 9 eller 10 på typ.

 

 

 

Torstens favorit minihingst genom åren är Parlington Pimpernell, PP i folkmun. Torsten har fyra ston efter PP.

 

Ston som ska föla eller nyligen fölat

I den andra hagen på vår vandring gick ston som snart skulle föla samt ett sto som nyligen fölat. Torsten berättade att hans ston får föl varje år. Vidare berättade Torsten om några erfarenheter han lärt sig genom åren:

Det är vanligt att stona fölar efter oväder. För att observera om fölen mår bra kan man studera dem när de reser sig efter vila, de ska då sträcka på nacken och ett bakben, då är de ok. Det är också bra att känna på skenorna, är de varma mår fölet bra.

 

  

  

Tack för att du delar med dig av din kunskap och dina teorier Torsten!

 

Ungston mini och standard

Vi gick vidare och i nästa hage mötte vi några ungston mini och standard. De går i en hage tillsammans med fina kor, närmaste bestämt av rasen Belted Galloway.

 

                                                    Hingsten Almnäs Knock Out gick i hagen bredvid.

 

Tårta och presenter

Vi samlades åter på innergården och Familjen Jeppsson bjöd nu in till fika i verkstan´. Fantastiska tårtor, nog de godast jag ätit, gjorda av Torstens dotter Ebba, och gott kaffe kändes fint efter många intryck. Presenter överlämnades till Torsten, dels från Shetland Syd, men även från en grupp shetlandsvänner som gjort en insamling för att hedra Torstens avelsarbete.

 

Unghingstar

Efter denna goda fika samlades vi i bilar för att bege oss ut i södra Skånes vackra landskap och besöka några av de hästar som inte är hemma på gården i sommar. Först ut unghingstarna som går på ett mycket vackert bete alldeles intill havet i Ljunghusen.

 

Almnäs Amir, Almnäs Ivory, Up to date

Färden gick vidare och vi besökte bl.a Amnäs Amir och Tale of Shetlane, Almnäs Ivory med ston samt Up to date med ston.

Middag

Tillbaka på gården avslutade vi detta fantastiska och beundransvärda stuteribesök med gemensam middag i verkstan´.

 

Tusen tack Almnäs Gård, Torsten Jeppsson med familj, för att vi fick komma och fira med er!

Vi ser fram emot många års avelsarbete även i framtiden!

Fotograf: Jenny Sjölander

Text: Lisa Silverberg

 

Kommentera